Coch-y-Bonddu
De echte kever "foto links" die onze kunstvlieg imiteert is eigenlijk de tuinkever (Phyllopertha horticola), die leeft meestal in beboste weilanden, parken, weilanden en graslanden. De volwassen kevers zijn er vanaf half mei en kunnen tot ver in juli in groten getale aanwezig blijven, dus sluit ze niet uit na het hoofdseizoen.
Met een prachtig iriserend metaalachtig groen hoofd en onderlichaam, verborgen onder een donker kastanjebruine vleugelmantel, zijn het echt behoorlijke slimme kevers en er zijn genoeg kleuren voor de enthousiaste vliegenbinder om zich aan te passen. Coch y Bonddu vertaald uit het Welsh verwijst naar rood en zwart, dit heeft niet alleen betrekking op de keverkleuring, maar ook op de kleur van de hackle "foto midden en rechts" die op de originele vlieg wordt gebruikt, de furnace hackle, "Hanen hackle" met een zwarte steel en rood lichaam, sommigen beweren dat als de hackle ook zwarte punten heeft, het de Coch y Bonddu-veer is. Deze Bonddu komt van Makflies.
Materiaal:
Haak: Droog #10, #12
Binddraad: Zwart 8/0
Abdomen: Pauwenfiber 2 a 3 x
Tag: Tinsel goud
Hackle: Hanen hackle zwart met bruine fibers
Plaatst de haak in de vice en zet het binddraad op tot aan de haakpunt, foto 1
Bind het goudtinsel in tot aan de weerhaak, foto 2 en 3
Wikkel de pauwenfibers om het binddraad en wikkel de fibers naar het haakoog, foto 4 en 5
Zet de hackle op en zorg er voor dat je met duim en wijsvinger de fibers naar de haakpunt wrijft terwijl je een aantal wikkelingen doet, foto 6
Whipfinished en verwijder het restant van de hackle, wrijf met velcro de fibers naar de haakpunt, foto 7
Maak een mooi kopje en lak het af, foto 8
Veel bind plezier