De ultieme vangst
In vervolg op het verslag Birresborn 2024 van Hans, doe ik verslag van mijn ultieme vangst in Birresborn.
Met Hans en Theo hadden we afgesproken dat zij die morgen zouden starten stroomopwaarts van de stenen brug in Birresborn.
Perry en ik waren die morgen gestart om de Kyll stroomopwaarts af te vissen tussen de brug aan de zuidzijde van Birresborn tot de stenen brug aan de Poststrasse. Waar het kon visten wij naast elkaar, rechtshandige Perry aan de linker oever en ik linkshandig aan de rechter oever, waar onvoldoende ruimte was, visten we achter elkaar.
Er was over het algemeen niet veel activiteit van de forellen aan het oppervlak zichtbaar, slechts af en toe een kolkje veroorzaakt door een azende forel. Eerder dat weekend en ook die morgen hadden we al ervaren dat de forel toch zowel in ondiepe als in diepere stukken aanwezig was, de ondiepe delen visten we af met een kleine droge vlieg, zo ook de diepere delen en vervolgens werden de diepere delen ook nog met een nimf belaagd. Beiden wisten we enkele forellen te vangen.
Kort na het middaguur waren we genaderd tot de stenen brug, Hans en Theo waren daar stroomopwaarts naast elkaar nog lekker bezig en hadden ook al succes behaald.
Perry en ik zijn hen over de oever een flink stuk voorbij gegaan om het water niet te verstoren, Perry is op een interessant plekje de oever afgedaald en ik een eindje stroomopwaarts ook.
Eerst weer met de droge vlieg de ondiepe rechter zijde en aansluitend de diepere linker zijde afgevist; geen aanbeten, dus besloot ik de setup voor de droge vlieg te vervangen door de nimf setup. Terwijl ik de droge vlieg van min tippet trok, hoorde en zag ik in mijn ooghoek op 10 meter stroomopwaarts een kolkje tegen de rechter oever, precies onder een dun struikje. Er was slechts circa 20 cm vrije hoogte tussen de onderzijde van de takjes en het oppervlak van het minder dan 30 cm diepe water. Het zonnetje scheen tussen de takjes door en ter plekke was de bodem lichtkleurig, boven deze lichte bodem zag ik een forel staan!!
Ik besloot mijn droge vlieg er weer aan te binden en te proberen die forel aan te werpen, direct in een rechte lijn aanwerpen onder de overhangende takken zag ik niet zitten vanwege de beperkte ruimte tussen de takken en het wateroppervlak, een boogworp moeste het worden. Bij de eerste poging bleef de vlieg nog te ver van de forel.
Bij de tweede boogworp-poging landde de vlieg keurig voorbij het struikje en dreef richting de azende forel; ja hij pakte de vlieg en de aanslag was raak.
De haak was gezet en de vis werd gedrild, toen hij vlakbij was en ik het landingsnet klaar hield, ging hij er weer vandoor in een snelle sprint achter mij langs, waardoor ik hem stroomopwaarts moest drillen en succesvol landen.
Een gezonde forel van 36 cm mocht ik onthaken en weer terugzetten.
Groeten Peter